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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  19/12/2011
Data da última atualização:  06/06/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PIMENTEL, M. S.; DE-POLLI, H.; AQUINO, A. M. de; CORREIA, M. E. F.; ROUWS, J. R. C.
Afiliação:  ADRIANA MARIA DE AQUINO, CNPAB; MARIA ELIZABETH FERNANDES CORREIA, CNPAB; JANAINA RIBEIRO COSTA ROUWS, CNPAB.
Título:  Bioindicators of soil quality in coffee organic cultivation systems.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropec. bras., Brasília, v.46, n.5, p.546-553, maio 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to assess the effect of different coffee organic cultivation systems on chemical and biological soil characteristics, in different seasons of the year. The following systems were evaluated: coffee intercropped with one (CJ1), two (CJ2) or three (CJ3) pigeon pea (Cajanus cajan) alleys; coffee planted under full sun (CS); area planted with sweet pepper and snap bean in a conventional tillage system (AC); and secondary forest area (FFR). Row spacing in CJ1, CJ2, CJ3 and CS was 2.0x1.0, 2.8x1.0, 3.6x1.0, and 2.8x1.0 m, respectively. Soil samples were collected at 10-cm depth, during the four seasons of the year. The results were subjected to analysis of variance, principal component analysis, and redundancy analysis. There was an increase in edaphic macrofauna, soil basal respiration, and microbial quotient in the summer. Total macrofauna density was greater in CJ2 followed by CJ3, CS, CJ1, AC and FFR; Coleoptera, Formicidae, and Isoptera were the most abundant groups. There are no significant differences among the areas for soil basal respiration, and the metabolic quotient is higher in CJ1, CJ3, and FFR. Microbial biomass carbon and the contents of K, pH, Ca+Mg, and P show greater values in AC.
Palavras-Chave:  Cajanus cajan, Coffea arabica, edaphic macrofauna, metabolic quotient, shading, soil microbial biomass macrofauna edáf.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49691/1/46n05a13.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB37916 - 1UPCSP - DD2012.000142012.00014
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  28/10/2010
Data da última atualização:  25/10/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; QUECINI, V.; RITSCHEL, P. S.
Afiliação:  UMBERTO ALMEIDA CAMARGO, CNPUV (aposentado); JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; VERA MARIA QUECINI, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV.
Título:  Brazilian grape breeding program.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON GRAPEVINE BREEDING AND GENETICS, 10., 2010, Geneva. Program and abstracts. [S.l.]: ISHS: Cornell University: USDA, [2010].
Páginas:  p. 32.
Idioma:  Inglês
Notas:  Resumo O-13.
Conteúdo:  Since 1977, Embrapa Uva e Vinho has been leading a breeding program, aiming to develop grape cultivars for different purposes as table grapes and also for wine and juice. The objectives of this program can be summarized as the development of grape cultivars adapted to different production regions, including tropical ones, presenting tolerance to the main grape diseases and pests occurring in Brazil and quality for different purposes.
Palavras-Chave:  Banco Ativo de Germoplasma; Brasil; Embrapa Uva e Vinho; Melhoramento genético.
Thesagro:  Uva; Variedade; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195345/1/BRAZILIAN-GRAPE-BREEDING-PROGRAM.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV12582 - 1UPCRA - DDSP00628SP00628
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